Den mentala hockeyn

 

 

Hockey är inte bara en av de mest fysiskt krävande idrotterna utan även en av de mest mental krävande. Det är ju bland annat därför vi älskar denna idrott så.

 

Konstigt nog så är den mentala delen allt för ofta bortglömd eller ignorerad trots att den kan vara, och ofta är, skillnaden mellan en bra spelare och en lysande stjärnspelare.

 

Nedan kommer några delar av den mentala hockeyn som ofta är förknippade med topp-presterande spelare. Ta till Dig dessa och förbättra dessa egenskaper så kommer Du snabbare att utveckla Dig och prestera bättre som spelare.

 

Kom ihåg att för att kunna vara i perfekt mental hälsa krävs det att Du sköter om Din kost, återhämtning och sömn varje dag och varje vecka. Om Du inte själv väljer att leva Din hockey med goda vanor i det jag nämnde i meningen innan kan Du lika gärna sluta läsa här.

 

 

Grattis! Du har valt att ge Dig själv chansen att utvecklas snabbare som hockeyspelare eftersom Du läser vidare.

 

 

Att sätta upp mål.

 

Att sätta upp mål ger Dig en vägbeskrivning eller rättare sagt en slutdestination och en mening med vad Du försöker uppnå. Det kan vara att bli uttagen till TV-pucken, komma in på ett hockeygymnasium, förbättra Din baklängesåkning eller få ett vassare skott.

När Du väl har satt upp Dina mål är det dags att lägga energi och fokus på att nå dem.

Se till att Dina mål är realistiska och glöm framförallt inte bort att om Du inte lyckas att nå dem är det inte fel på Dig utan bara det Du gjort. Analysera felet/felen, inhämta kunskap, öva och prova igen!

 

Att visualisera

 

Att visualisera kan man beskriva som att man ser sig själv lyckas göra det som man satt upp som mål; att skjuta i krysset, att kliva på isen med Tv-puckströjan på sig, att lyckas med den där lyftpassen på 25 meter osv.

Ta Dig gärna en stund för Dig själv innan matchen eller träningen i lugn och ro och slut ögonen och spela upp en film med Dig själv som huvudperson i den situationen som Ditt uppsatta mål är. Detta kommer att ge Dig ett undermedvetet självförtroende att Du redan kan det Du vill kunna. Att ha ”sett” sig själv klara av en svår uppgift gör det lättare för Dig att klara av det i verkligheten under pressade situationer.

Speciellt innan match kan det vara till enorm stor hjälp att till exempel låsa in sig på sitt rum, spela favoritmusiken och sedan spela upp filmen där Du lyckas.

 

Att vara avspänd men ändå tänd

 

Redan i stycket ovan kom jag in på detta. Att kunna var lugn och avspänd inför de svårigheter som dyker upp både på träning men framförallt på match när det ”gäller” är en konst i sig. Hitta stunden, platsen, musiken eller det som får Dig att slappna av och glömma bort alla andra problem eller annan stress som skola, arbete eller vad det nu kan vara. Försök att hitta känslan att Du kan, Du vill, Du kommer att lyckas genom att slappna av.

När Du lyckas med detta kommer Du att kliva på isen fylld av självförtroende, tänd och sugen på att lyckas utan rädsla för att misslyckas.

 

Att vara koncentrerad och fokuserad

 

Att vara koncentrerad och fokuserad är oerhört viktigt inom hockey för att utvecklas och lyckas som spelare. Exempel på att vara koncentrerad kan vara att hitta luckan hos målvakten när Du skjuter eller lyckas få fram passningen till en lagkamrat trots att Du är hårt uppvaktad av motståndaren och Du vet att Du kommer få en tackling men att lyckas med det Du har för avsikt att göra är viktigare, så Du låter Dig inte bli störd.

Under match bör Du fokusera på ett byte i taget. Om bytet inte går som Du vill, för det händer ju faktiskt alla spelare att det blir så, ta då INTE med Dig det till nästa byte utan släpp det som varit och omfokusera på nytt. Det som redan hänt kan Du ALDRIG göra nåt åt i alla fall. Gick det däremot som Du ville, ta då ALLTID med Dig det till nästa byte i form av stärkt självförtroende.

Ett annat tips är att inte tänka FÖR mycket. Om Du tänker för länge i en så snabb idrott som hockey och kanske till slut kommer fram till bästa lösningen på Ditt ”problem” är det inte längre den bästa lösningen. Gör istället det Du först kommer att tänka på och gör det så bäst Du kan. Om det blir fel; analysera och gör om på ett annat sätt vid nästa tillfälle.

 

 

 

Jag vill, jag kan, jag kommer att lyckas !!!


//Lasse Billing

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0