TACKLAS MED ETT SYFTE!

Att tacklas är en mycket stor del av spelet hockey. En del som många på och utanför isen tycker mycket om. Kanske ibland för mycket...

 

Den största anledningen till att det tacklas för mycket, med felaktig teknik och vid fel tillfällen är att det tränas för lite på att ge och att ta emot tacklingar. Det är få spelare som har kunskapen i att det finns olika syften och därmed olika tekniker att tacklas. Tacklingsteknik bör läras ut så fort spelaren klarar av grundtekniken i skridskoåkningen och ibland ställer jag mig tveksam till det tacklingsförbud som finns för de yngsta åldersgrupperna då de inte har kunskapen att tacklas eller ta emot när de väl är tillåtet. Förbudet ger också ett uppdämnt behov hos spelarna att få tacklas vilket i sig skapar en tacklingshysteri.

 

Vad menar jag då med för mycket? Kan man tacklas för mycket?

 

Ja, om vi utgår från att alla tacklingar följer regelboken det vill säga inte är ojusta eller skadliga för motståndaren så tycker jag att det ofta är en hysteri i tacklandet där spelare tacklas utan att ha ett syfte med sina tacklingar.

 

Men vad menar jag då med att tacklas med ett syfte?

 

I min hockeyvärld bör man tacklas men med ett antal olika syften;

 

·         För att vinna pucken till sig själv eller till en lagkamrat

·         För att sänka farten på motståndaren när han försöker ta sig fram och därmed vinna tid

·         För att skapa stress hos motståndaren

·         För att sänka energin hos motståndaren

 

Första punkten känns tämligen solklar med syftet och sker ofta i anfalls- eller försvarszon utmed sargerna. Antingen tacklar du motståndaren så att du själv kan vinna pucken eller så att medspelare vinner pucken. I båda fallen separerar du spelaren från pucken.

 

Andra punkten sker ofta i mittzonen eller i utgång ur hans egen zon/ingång i din zon då motspelaren har fått upp fart och han utger ett hot. Kan du då tackla honom så att hans fart sänks ger det dina medspelare och dig själv större chans att vinna puck. Sänker du farten på motståndaren får dina medspelare mer tid att hinna understöda dig.

 

Punkten tre är en mer långsiktigt process under en match där du genom tacklingar stressar motståndaren i varje situation han har pucken genom att han vet att om han ej är snabb att transportera eller leverera pucken kommer han bli tacklad. När en spelare är satt under stress gör han oftare misstag som leder till att ditt lag kan vinna puck.

 

Fjärde punkten är den mest känsliga punkten då man tacklas för att så att säga ta musten ur motståndaren. Det är ju så att för varje tackling en spelare tar emot går det åt energi för honom. Här gäller det att verkligen vara nogrann i sitt tacklande dels för att undvika skador och utvisningar men även för att verkligen vara säker på att du bedömt situationen rätt att det verkligen är en energisänkande tackling du ska använda dig utav.

 

Vad du alltså bör lära dig är att värdera varje situation så att du vet syftet med din tackling och kan anpassa typen av tackling efter syftet med den.


LASSE BILLING


RSS 2.0