Att göra mål på returer och styrningar


Om Du fick frågan hur de flesta målen görs, vad skulle Du svara då?

 

Det kan verka vara en enkel fråga men faktum är att de flesta mål görs på returer och styrningar. För ett par år sedan gjordes en undersökning i Elitserien där man kom fram till att 73% av alla mål gjordes på första eller andra returen eller på styrningar.

 

Med den faktan som bakgrund är det märkligt hur lite det tränas på och pratas om just detta. Det är också fel att tro att det bara är forwards som ska träna på det eftersom det är lika mycket en förtjänst av backarnas skott för antingen retur eller styrning.

 

Att träna på detta ger Dig och Dina lagkamrater inte bara ett bättre offensivt spel utan också kunskap i hur Ni skall försvara Er i samma situationer.

Ta till exempel en spelare som ofta agerar skytt på målvaksträningar. Förutom att han övar skottet så lär han sig även hur en målvakt agerar och resonerar i olika situationer.

 

Om Du ser på elithockey ser Du hur det alltid är trångt framför målet. Det pågår en ständig kamp mellan anfall och försvar om att antingen rensa framför mål eller lyckas skymma målvakten och inta en bra position för styrning och/eller retur.

 

Att transportera eller passa pucken är sättet att få en bra position för skott men det är själva skottet som avgör om det blir mål eller bara ännu en räddning av målvakten.

 

Mål som tillkommer genom antingen styrning eller retur anses ofta som ”enkla” eller ”skitmål” eftersom det för ögat ser ut som spelaren inte behövde anstränga sig för att göra det.

 

Uppfattningsförmåga...

 

...är ett ord som används lite för ofta utan att man förklarar dess egentliga mening.

Men, i det här fallet i anfallszon, är det mycket viktigt att Du har uppfattat var Du är, var Dina lagkamrater är, var motståndarna är och var pucken är och kommer att vara inom den absolut närmsta tiden.

De flesta spelare är medvetna om medspelare och puck men glömmer oftast bort motståndare och var målet är. Vad jag menar är att Du måste hela tiden vara medveten om alla dessa komponenter och se till att Du förhåller Dig rätt till dem. Motståndarna vill markera bort Dig eller tvinga Dig bort från målet så Du måste hela tiden vara i rörelse för att bli svårare att markera bort. Du vill vara omarkerad för att få en pass eller som i detta fall vi pratar om nu så vill Du vara i rätt position i förhållande till målbur och skott dvs framför målet när skottet kommer för att skymma och styra alternativt vill Du vara i en position där Du genom att ha övat VET att pucken kommer vid en retur.

Om Du inte lyckas styra, skymma eller slå in returen kommer Du i alla fall att ha skapat problem för Din motståndaren som ger Dina lagkamrater fördelar.

 

Genom att ha övat upp denna förmåga kommer Du att kunna ligga steget före Dina motståndare och därmed öka Dina chanser till att göra mål.

 

 

Bladets läge på isen är också av vikt. Din uppgift är ju att ändra puckens riktning och/eller höjd för att försvåra för målvakten men ändå inte få pucken att missa målet. Detta är nåt som Du kan träna på tillsammans med en kamrat på till exempel allmänhetens åkning.

 

Höjden i en styrning kan regleras genom att tippa till pucken underifrån eller genom att slå ner pucken ovanifrån. Tänk på att om det är Du som är skytten så vill sikta på Din lagkamrats blad så att det blir att lätt styra. Ett annat alternativ är att sikta på Din lagkamrat med avsikten att han flyttar sig i sista sekund och på så sätt ger målvakten minimalt med reaktionstid.

 

Målvakterna räddar dom flesta skotten! Men det är få gånger som de lyckas hålla ett skott. De flesta skott blir det retur på. Det är dessa returer som vi älskar för då är målvakten ofta ur position och har svårt att göra en ny räddning innan han återvunnit balans och position.

Nummer ett att göra så fort en av Dina lagkamrater skjuter är att gå på mål och samtidigt räkna ut den mest sannolika platsen en retur hamnar på, för det är dit Du ska.

 

Öva med Din målvakt eller gå på Ditt lags/förening målvaksträningar som skytt eller bara åskådare för att lära Dig hur en målvakt agerar och hur Du kan vända denna kunskap till Din fördel.

 

LYCKA TILL!

//Lasse Billing

Backspel

Allmänt:

Att spela back är förmodligen den svåraste positionen att spela på då man synbart avslöjas om man gör misstag eftersom det då i värsta fall blir baklängesmål. Som back ska man dessutom delta i spelet i samtliga zoner utan att missa sin huvuduppgift; att vara näst sista utposten i försvaret. Självklart är det så att samtliga spelare i en femma skall försvara men det är ju så att backarna oftast är de som får den ibland otacksamma uppgiften att stoppa motståndarnas anfall och då ofta på egen planhalva och en miss kan betyda friläge. Deltar man inte i anfallsspelet innebär det att forwards spelar tre mot fem vilket ju inte ger dem nån större chans. Den gamla myten att en back inte behöver bra kondition utan kan glida lite som de vill stämmer inte alls.

 

Spelet i egen zon:

Här finns några enkla hållpunkter för att kunna ha ett enkelt grundspel att använda sig av.

 

-          Jobba inte i onödan utan spar på krafterna och försök att alltid vara 100% när du bestämmer dig för att bryta/tackla/styra.

 

-          Se till att du alltid är emellan ditt eget mål och din motståndare dvs i försvarslinjen.

 

-          Om motståndaren skjuter ska du inte längre vara i försvarslinjen utan antingen vara ur vägen så att din målvakt får fri sikt eller så ska du vara i skottlinjen dvs med din egen kropp mellan pucken och ditt eget mål.

 

-          Jobba aktivt med klubban för att styra av passningsvägar och/eller minska ytan som motståndaren kan hantera pucken på.

 

-          Försök att styra motståndaren med pucken åt ett håll som inte är fördelaktigt för honom dvs så att han hamnar på backhand, tvingas ut mot sargen, ut ur bra skott- eller passningsläge eller mot en medspelare som kan ta pucken eller gå på kropp.

 

-          Lösa ”farliga” puckar (returer, inspel) framför eget mål rensar du antingen ut i hörnen så att pucken stannar där eller stenhårt ut ur zon. En icing är ALLTID bättre än baklängesmål även om man inte får byta spelare.

 

-          Slå alltid rejäla passningar med bra kvalitet i riktning och kraft så att du INTE levererar problem till din medspelare när han ska ta emot passen.

 

-          Burskydd är inte fegt men om du har möjlighet att spela eller åka ut med pucken ur egen zon ska du göra det om inte dina medspelare är på väg att byta.

 

 

 

I neutrala zonen:

På väg framåt (ditt lag anfaller),


-          Sämsta stället att tappa pucken på. Därför är det extra viktigt att spela säkert här. Alla dina medspelare är förmodligen på väg framåt och skulle du tappa puck till motståndarna då är det ofta friläge eller 2 mot 1 för motståndarna. Undvik att slå svåra pass här.

 

-          Har du passerat mittlinjen och inte kan åka in med pucken i anfallszon bör du dumpa pucken djupt ner i anfallszonen för att undvika att dina medspelare får vänta stillastående på dig vid blå. Dumpa gärna pucken så att de hamnar diagonalt i motsatt hörn eller på mål.

 

-          Om det inte är du som har pucken ska du vara beredd på;

 

·         Att din medspelare kan tappa den och då vara beredd att ge understöd

 

·         Att snabbt följa med upp i anfallet så att ni inte spelar i numerärt underläge när ni kommer in i anfallszon

 

·         Att snabbt avgöra om det är dags för dig att byta och släppa in en fräsch spelare i anfallet

 

På väg hemåt (motståndarna anfaller),


-          Snabbt se var du har medspelare och motspelare så att du kan avgöra vad du ska göra

 

-          Är du närmast anfallande puckförare ska du snabbt ta kontakt och bestämma vart du vill styra honom (detta beror på hur många medspelare du har med dig och hur många anfallare samt deras position)

 

-          Tänk på att lika farligt som det är för ditt lag att tappa puck i neutrala zonen på väg upp i anfall lika farligt är det för motståndarna att göra samma sak. Här måste du värdera chansen att försöka vinna puck mot risken att du går bort dig.

 

I anfallszon:


-          Här är det viktigt att du inte blir en back som står fastfrusen på blå och väntar på att någon ska ”ge” dig pucken. Du måste vara aktiv och rörlig utan att tappa din position.

 

-          Se till att vara spelbar både genom att visa dig och genom att kommunicera (med munnen, klubban etc)

 

-          Våga gå framåt in i slottet när du ser att dina medspelare har en chans att passa dig men se till att det är ett snabbt besök och återta därefter direkt din position.

 

-          När du får pucken på blå och har chansen att skjuta ska du:

 

·         Se om det är trafik av med- och motspelare framför målvakten så att det är nån idé att skjuta för de flesta målvakter släpper inte in ett skott från blå när de har fri sikt.

 

·         Värdera om du hinner skjuta innan en motspelare hinner fram för att täcka skott för då riskerar du att skjuta på honom med friläge som följd för motståndaren

 

·         Inte alltid skjuta för att pucken ska gå dirket i mål utan skjuta för styrning eller retur om du ser att du har medspelare i rätt positioner

 

-          Våga stå upp på blå när motståndarna går till anfall på din sida av banan för att stoppa eller fördröja honom och i värsta fall tvinga honom att dumpa pucken ur zon. Här är det viktigt att du har sett att din backkollega och center är med och ger dig understöd i fall att du missar att få stopp på spelaren. På detta sätt släpper man inte ”frivilligt” motståndarna ur sin zon genom att backa hem för tidigt och kan istället börja om anfallet i deras zon.

 

Ja det finns ju naturligtvis mängder av olika situationer som uppstår under en match som jag inte berört (1mot2, 1mot1, närkamper, spelet runt eget mål osv) men detta var några viktiga moment.

 

En sak som du absolut inte för glömma det är att det är din tränare som bestämmer hur han vill at du ska spela men om han inte givit dig några speciella direktiv kan du använda dig av dessa som jag skrivit.

 

Lycka till och ha roligt där ute!!!

 

//Lasse Billing


Backchecking kan vara nyckeln till Ditt lags vinst!

 

 

 

Oavsett vilken typ av forechecking Ditt lag valt att använda sig av är det otroligt viktigt att ALLA förstår vikten av och sina olika roller och ansvar när det gäller backchecking.
Visserligen syns inte bra backchecking i nån poängliga men det är precis lika viktigt som att göra mål.
Här kommer fem korta tips på hur DU kan bli bättre på backchecking:


1.)    Det första Du måste göra är att identifiera vilken motståndare som blir Ditt ansvar. Till exempel i en 2 mot 3 situation väljer Din försvarare ut vilken motståndare han tar och kommunicerar det till Dig som backcheckar så Du vet vilken motståndare Du ska välja. Allt för ofta ser man två som går på samma motståndare och lämnar en eller flera helt utan markering.


2.)    När Du valt ut vilken motståndare som är ”Din” gäller det att snarast komma ikapp och gå in kropp vs kropp och blad vs blad för att sakta ner, störa och förhindra att han kan ta emot pass eller skjuta.


3.)    Hur viktigt det än är med det i punkt 2 är det viktigt att Du inte slashar/hakar/trippar motståndaren. Här är Ditt viktigaste vapen skridskoåkning. Åk ikapp – haka Dig inte ikapp och sluta aldrig att åka innan Du lyckats med det Du gör. Det går att lyckas med detta utan att riskera utvisning.


4.)    Låt INTE Din motståndare lura bort Dig på isen. Om han gör det beror det med största sannolikhet på att Du inte har tillräckligt med hjärta och glöd. Att bara vara nära sin motståndare räcker inte, Du måste vara lika tight på honom som tapen på Ditt blad! Att veta var motståndaren är nånstans är inte att markera ut honom, att se var han är är inte att markera ut honom, att vara beredd att markera är inte att markera ut honom, ATT VARA DÄR OCH PÅ ÄR ATT MARKERA UT!


5.)    Se till att vara på rätt sida om Din motståndare dvs mellan hans kropp och Ditt mål. Stanna i ”markera ut-läge” tills dess att Du VET att Ditt lag har kontroll på puck inte tills dess att Du TROR att Ditt lag har kontroll.


Glöm aldrig att…
Hockey är ett två-vägsspel. Du måste vara lika bra I spelet åt båda håll för att vara en tillgång för laget. Backchecking hänger mest på hjärta, glöd och viljan att återta pucken till Ditt lag.


Att göra de mindre glamorösa sakerna som t.ex. backchecking kan vara skillnaden mellan vinst och förlust!


//Lasse Billing

Att vara förberedd är DITT ansvar!

Snart stundar slutspelstider och då gäller det att komma väl förberedd för att kunna lyckas.

 

Men hur och när förbereder man sig?


Om vi tar det i kronologisk ordning så startar själva slutspelsförberedelserna redan tio månader innan slutspelet. Detta kan ju låta konstigt men det är på försäsongen (det som de flesta kallar eftersäsongen) som du har chansen att samla på dig kunskap, fysik,mental styrka etc

 

Den fysträning och teknikträning du kan samla på dig under försäsongen är den du har otroligt stor nytta av på slutet av säsongen. Hur många gånger har jag inte sett spelare som presterar bra eller till och med mycket bra hela hösten och en bit in på våren för att sedan tappa. Många av dessa blir sjuka eller skadade och ofta beror det på att deras kroppar inte orkar med den höga intensiteten i tränande och matchande. Både träning och match sliter på kroppen och är du då dåligt förberedd riskerar du skadaor, sjukdomar eller i bästa fall ”bara” att dina prestationer på isen blir sämre.

 

På försäsongen har du chansen att träna in de tekniska momenten som du inte ännu klarar av utan att ha pressen på dig att lyckas och därmed riskera att ej få spela match. På försäsongen kan du träna hårt utan att riskera att vara trött och sliten till match.

 

Helt enkelt; det du samlar på dig under försäsongen kan du casha in under seriesäsongen i utbyte mot bra prestation!

 

Sedan är det ju så att hela säsongen är en enda serie av förberedelser.

Jag ska ta några exempel;

 

1.       En spelare kan inte träna för att han har inte hunnit med skolarbetet (vilket i min värld ALLTID kommer före hockeyn). Åtgärd: Planera skolarbetet vecka för vecka och börja läsa till prov i god tid. Använd en kalender för att lägga in såväl skolarbete som hockey samt naturligtvis fritid med kompisar eller flickvän.

 

2.       En spelare klagar över dåligt slipade skridskor under en match. Åtgärd; Kontrollera din utrustning i tid, gärna efter föregående match eller träning och se till att de är slipade. Nio av tio gånger en spelare har oslipat under match beror det INTE på nåt som uppstått under matchen.

 

3.       En spelare orkar inte prestera hela matchen. Åtgärd; Förutsatt att han samlat på sig under försäsongen beror det oftast på dålig kost, dålig sömn eller dålig planering. Om inte maten i skolan faller dig i smaken ät den ändå! Om du gärna vill se den där filmen som går sent på kvällen spela in den eller prioritera vad som är viktigast för dig; filmen eller matchen. Om du är trött på grund av att du fått stressa lär dig då att planera bättre.

 

Kan du lära dig att leva ditt hockeyliv på ett bättre sätt har du inte bara chansen till att spela bättre hockey utan du har lärt dig något för livet!

 

Den som misslyckas med att förbereda sig förbereder sig för att misslyckas!


//Lasse Billing


Lönar det sig att skjuta?

 

 

 

Pssst! Kolla in tekniken i skottet...


Ja, gör det verkligen det?

 

Inlägget nedan skrev jag på min SHI blogg för ett par år sedan men jag anser att filosofin fortfarande stämmer.

 

Alexander Ovechkin som vann skytteligan senaste säsongen i NHL sköt också överlägset flest skott av alla. Hela 446 skott hann han med under sina 82 matcher.

Nästan 100 fler än tvåan som var vår egen Zäta.I snitt blir det  5,4 skott per match. Hur många mål? 65 mål gjordes av Washingtons nummer 8. En målprocent på 14,6% tar honom inte in på 30 i topplistan men ändå, 65 mål... Man kan ju också undra hur många assist som det blev av hans skott...?

Zäta som kom tvåa hade en målprocent på 12% och sköt ca 100 skott färre...Om han skjutit lika många skott som Ovechkin och behållt samma målprocent hade han gjort...ja just det 65 mål! Lika med Ovechkin.

Daniel Carcillo i Phoenix hade flest utvisningsminuter, 326min på 57 matcher, och gjorde 13 mål vilket ger honom en 179:e plats i skytteligan. Ovechkin hade 40 utvisningsminuter på 82 matcher (333:e plats).

 

ALLTSÅ BROTT LÖNAR SIG INTE MEN SKOTT GÖR DET!!!

 

//Lasse Billing


Återhämtning efter träning är en del av träningen



Dagarna efter träning är det inte ovanligt att man känner sig sliten, framförallt då man tränar hårt och med många pass i veckan. Hur sliten man blir beror till stor del på hur hårt själva träningspasset var, men man kan i hög grad påverka återhämtningstiden så att den blir kortare. Kortare återhämtningstid gör att du blir piggare vid nästa pass och att du i det långa loppet får ett bättre träningsresultat.

Här får du konkreta tips på olika återhämtningsåtgärder som förkortar din återhämtningstid, ökar träningseffekten och som minskar skaderisken vid nästa pass!


Åtgärder direkt efter träning:


Återhämtningsmål

Direkt efter avslutat träningspass och före nedjogging/stretching bör du inta ett återhämtningsmål. Ett återhämtningsmål består av kolhydratersamt proteiner och har en rad viktiga funktioner:

 

·         Inleder den anabola fasen. Träning är en katabol (nedbrytande) fas och för att man skall få någon effekt av träning är den anabola (uppbyggande) fasen en viktig del. Återhämtningsmålet inleder den anabola fasen genom att det hindrar den fortsatta nedbrytningen av muskler och immunförsvar.

·         Ökad glykogeninlagring direkt efter träning. Direkt efter träning är insulinkänsligheten hög samtidigt som muskelcellernas genomsläpplighet är hög, vilket innebär att kolhydrater i form av glukosförs in i muskelcellen mycket effektivt. Genom ett återhämtningsmål direkt efter träning kan man lagra in en större mängd glykogen i muskeln än om det har gått mer än en timma efter träningen.

·         Minskar infektionsrisken. Efter ett träningspass är immunförsvaret kraftigt nedsatt, bl.a. genom att antalet och aktiviteten av lymfocyter och antikroppar är lägre än i normala fall. Därför är du extra känslig för att bli sjuk timmarna efter träning. Protein och kolhydrateråterställer kroppens immunförsvar.

 

·         Ökad vätskehalt i musklerna - positivt för muskeluppbyggnaden. Kolhydrater binder vatten. En ökad glykogeninlagring i muskeln bidrar då också till en ökad vattenmängd i muskelcellen. En hög vätskehalt är positivt för proteinomsättningen och därmed för muskeluppbyggnaden.

 

·         Ger en bättre ork vid nästa pass. Om du intar ett återhämtningsmål direkt efter träning, orkar du under nästa pass prestera på en hög nivå en längre tid. Det beror på att återhämtningsmålet ökar glykogeninlagringen. Glykogenet ger i sin tur energi vid muskelarbete. Har man bara halvfyllda glykogenlager då man påbörjar nästa pass, kommer man inte att orka hålla samma höga nivå under lika lång tid, som om då man hade haft välfyllda glykogenlager.

 

 

Nedjogging

Efter att du fått i dig återhämtningsmålet bör du jogga i lågt tempo (med en puls på 60 % av max) i ca 10-15 minuter. Nedjogging har visat förkorta återhämtningstiden efter träning.

Vätskeåterhämtning

Under de 6 kommande timmarna efter träning kommer du att bli dehydrerad, dvs. få en mindre vätskemängd i kroppen en den optimala. Det beror på att alla kemiska reaktioner (muskelreparation, glykogeninlagring m.m.) som sker i kroppen efter träning, oftast kräver närvaro av vatten. Detta innebär att man efter träning måste dricka såpass mycket vatten att man blir hyperhydrerad, dvs. få en vätskemängd i kroppen över den optimala. Rekommendationerna är att efter träning dricka 50 % av det förlorade vattnet under träning. Om du förlorar 2 liter vatten under träning och under passets gång totalt dricker 2 liter, innbär det att du efter träning bör dricka 1 liter, vilket är 50 % av 2 liter.

 

Åtgärder dagen/dagarna efter träning:


De åtgärder man kan vidta dagen/dagarna efter träning, går ut på att öka blodgenomströmningen i de muskler som behöver återhämtas. En ökad blodgenomströmning ökar i sin tur borttransporten av slaggprodukter via lymfkörtlarna och näringstillförseln till musklerna. En ökad näringstillförsel leder till snabbare återhämtning genom muskelreparation, muskeluppbyggnad och glykogeninlagring.

Genomblödningsträning

Genomblödningsträning påskyndar kroppens återhämtning genom att den ökade blodgenomströmningen leder till att musklerna förses med näring och att slaggprodukter transporteras bort till lymfkörtlarna via blodet. Genomblödningsträning bör genomföras dagen efter träningspasset i lugnt tempo och bör fortgå i en halvtimma samt vara en lätt aktivitet där du jobbar i det aeroba intervallet. Olika exempel på genomblödningsträning är:

 

·         Gång. Gå en halvtimma i ganska snabbt tempo med lång steg- och armföring. Ger en grundlig genomblödning i kroppen med fokus på benen.

 

·         Jogging + aktiva rörlighetsövningar. Jogga i ca 20 minuter efterföljt med aktiva rörlighetsövningar. Ger en grundlig genomblödning i hela kroppen.

 

·         Cykling i lugnt tempo. Cykla i 20 minuter. Ger en genomblödning i främst benen.

 

·         Simning i lugnt tempo. Använd dig av de olika simsätten bröstsim, ryggsim och crawlsim, beroende på vilka muskelgrupper du vill blöda igenom. Denna typ av träning är väldigt skonsam, då den ej innebär några stötbelastningar på kroppen.

 

·         Lätta intervaller. Jobba avslappnat med god teknik på ca 60 % av maxkapacitet i ca 100-120 m. Upprepa ca 15 gånger med 2 minuters vila. Lätta intervaller innebär genomblödning för främst vader, baksida lår och rumpa.

 

·         Skadeförebyggande styrka/rehabträning. Det handlar om att träna styrka med låg belastning mellan 20-50 repetitioner för ökad genomblödning. Ger en lokal genomblödning av en överansträngd muskel eller en muskel med mycket träningsvärk.

 

Massage

Att bli masserad är ett bra sätt åstadkomma en ökad lokal blodgenomströmning i den eller den muskler man vill återhämta. Lymfsystemet stimuleras då och slaggprodukter avlägsnas från muskeln, samtidigt som musklerna får extra värme och näringstillförsel via blodet. Dessutom har massage visat sig ha en stressreducerande, muskelavslappnande och trötthetsreducerande effekt. Den vanligaste massageformen är Svensk klassiks massage.

 

Bastning

Att basta innebär en temperaturhöjning av kroppen och en ökad blodgenomströmning, vilket gynnar återhämtningen positivt. En bastning på ca 20 minuter är lämpligt då du vill återhämta hela kroppen. Tänk dock på att dricka under tiden eftersom du förlorar en del vatten under bastningen.

 

Permanenta åtgärder:


Sömn

Att sova är oerhört viktigt för att kunna återhämta sig. Det är under djupsömnen som kroppen, i närvaro av anabola hormon, reparerar och bygger upp muskler m.m. Som tränande ungdom behöver man ca 9-10 timmars sömn per natt, medan en medelålders individ behöver ca 7-8 timmar per natt. Individer som tränar väldigt hårt och mycket behöver mer sömn. Om man inte uppfyller sömnrekommendationerna på natten kan man sova ca 1 timma på eftermiddagen.

 

Kost

En regelbunden och varierad kost är nödvändigt för att kroppen inte skall brytas ner.

 

 

//Lasse Billing


RSS 2.0