Att göra mål på returer och styrningar


Om Du fick frågan hur de flesta målen görs, vad skulle Du svara då?

 

Det kan verka vara en enkel fråga men faktum är att de flesta mål görs på returer och styrningar. För ett par år sedan gjordes en undersökning i Elitserien där man kom fram till att 73% av alla mål gjordes på första eller andra returen eller på styrningar.

 

Med den faktan som bakgrund är det märkligt hur lite det tränas på och pratas om just detta. Det är också fel att tro att det bara är forwards som ska träna på det eftersom det är lika mycket en förtjänst av backarnas skott för antingen retur eller styrning.

 

Att träna på detta ger Dig och Dina lagkamrater inte bara ett bättre offensivt spel utan också kunskap i hur Ni skall försvara Er i samma situationer.

Ta till exempel en spelare som ofta agerar skytt på målvaksträningar. Förutom att han övar skottet så lär han sig även hur en målvakt agerar och resonerar i olika situationer.

 

Om Du ser på elithockey ser Du hur det alltid är trångt framför målet. Det pågår en ständig kamp mellan anfall och försvar om att antingen rensa framför mål eller lyckas skymma målvakten och inta en bra position för styrning och/eller retur.

 

Att transportera eller passa pucken är sättet att få en bra position för skott men det är själva skottet som avgör om det blir mål eller bara ännu en räddning av målvakten.

 

Mål som tillkommer genom antingen styrning eller retur anses ofta som ”enkla” eller ”skitmål” eftersom det för ögat ser ut som spelaren inte behövde anstränga sig för att göra det.

 

Uppfattningsförmåga...

 

...är ett ord som används lite för ofta utan att man förklarar dess egentliga mening.

Men, i det här fallet i anfallszon, är det mycket viktigt att Du har uppfattat var Du är, var Dina lagkamrater är, var motståndarna är och var pucken är och kommer att vara inom den absolut närmsta tiden.

De flesta spelare är medvetna om medspelare och puck men glömmer oftast bort motståndare och var målet är. Vad jag menar är att Du måste hela tiden vara medveten om alla dessa komponenter och se till att Du förhåller Dig rätt till dem. Motståndarna vill markera bort Dig eller tvinga Dig bort från målet så Du måste hela tiden vara i rörelse för att bli svårare att markera bort. Du vill vara omarkerad för att få en pass eller som i detta fall vi pratar om nu så vill Du vara i rätt position i förhållande till målbur och skott dvs framför målet när skottet kommer för att skymma och styra alternativt vill Du vara i en position där Du genom att ha övat VET att pucken kommer vid en retur.

Om Du inte lyckas styra, skymma eller slå in returen kommer Du i alla fall att ha skapat problem för Din motståndaren som ger Dina lagkamrater fördelar.

 

Genom att ha övat upp denna förmåga kommer Du att kunna ligga steget före Dina motståndare och därmed öka Dina chanser till att göra mål.

 

 

Bladets läge på isen är också av vikt. Din uppgift är ju att ändra puckens riktning och/eller höjd för att försvåra för målvakten men ändå inte få pucken att missa målet. Detta är nåt som Du kan träna på tillsammans med en kamrat på till exempel allmänhetens åkning.

 

Höjden i en styrning kan regleras genom att tippa till pucken underifrån eller genom att slå ner pucken ovanifrån. Tänk på att om det är Du som är skytten så vill sikta på Din lagkamrats blad så att det blir att lätt styra. Ett annat alternativ är att sikta på Din lagkamrat med avsikten att han flyttar sig i sista sekund och på så sätt ger målvakten minimalt med reaktionstid.

 

Målvakterna räddar dom flesta skotten! Men det är få gånger som de lyckas hålla ett skott. De flesta skott blir det retur på. Det är dessa returer som vi älskar för då är målvakten ofta ur position och har svårt att göra en ny räddning innan han återvunnit balans och position.

Nummer ett att göra så fort en av Dina lagkamrater skjuter är att gå på mål och samtidigt räkna ut den mest sannolika platsen en retur hamnar på, för det är dit Du ska.

 

Öva med Din målvakt eller gå på Ditt lags/förening målvaksträningar som skytt eller bara åskådare för att lära Dig hur en målvakt agerar och hur Du kan vända denna kunskap till Din fördel.

 

LYCKA TILL!

//Lasse Billing

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0