Att vara förberedd är DITT ansvar!

Snart stundar slutspelstider och då gäller det att komma väl förberedd för att kunna lyckas.

 

Men hur och när förbereder man sig?


Om vi tar det i kronologisk ordning så startar själva slutspelsförberedelserna redan tio månader innan slutspelet. Detta kan ju låta konstigt men det är på försäsongen (det som de flesta kallar eftersäsongen) som du har chansen att samla på dig kunskap, fysik,mental styrka etc

 

Den fysträning och teknikträning du kan samla på dig under försäsongen är den du har otroligt stor nytta av på slutet av säsongen. Hur många gånger har jag inte sett spelare som presterar bra eller till och med mycket bra hela hösten och en bit in på våren för att sedan tappa. Många av dessa blir sjuka eller skadade och ofta beror det på att deras kroppar inte orkar med den höga intensiteten i tränande och matchande. Både träning och match sliter på kroppen och är du då dåligt förberedd riskerar du skadaor, sjukdomar eller i bästa fall ”bara” att dina prestationer på isen blir sämre.

 

På försäsongen har du chansen att träna in de tekniska momenten som du inte ännu klarar av utan att ha pressen på dig att lyckas och därmed riskera att ej få spela match. På försäsongen kan du träna hårt utan att riskera att vara trött och sliten till match.

 

Helt enkelt; det du samlar på dig under försäsongen kan du casha in under seriesäsongen i utbyte mot bra prestation!

 

Sedan är det ju så att hela säsongen är en enda serie av förberedelser.

Jag ska ta några exempel;

 

1.       En spelare kan inte träna för att han har inte hunnit med skolarbetet (vilket i min värld ALLTID kommer före hockeyn). Åtgärd: Planera skolarbetet vecka för vecka och börja läsa till prov i god tid. Använd en kalender för att lägga in såväl skolarbete som hockey samt naturligtvis fritid med kompisar eller flickvän.

 

2.       En spelare klagar över dåligt slipade skridskor under en match. Åtgärd; Kontrollera din utrustning i tid, gärna efter föregående match eller träning och se till att de är slipade. Nio av tio gånger en spelare har oslipat under match beror det INTE på nåt som uppstått under matchen.

 

3.       En spelare orkar inte prestera hela matchen. Åtgärd; Förutsatt att han samlat på sig under försäsongen beror det oftast på dålig kost, dålig sömn eller dålig planering. Om inte maten i skolan faller dig i smaken ät den ändå! Om du gärna vill se den där filmen som går sent på kvällen spela in den eller prioritera vad som är viktigast för dig; filmen eller matchen. Om du är trött på grund av att du fått stressa lär dig då att planera bättre.

 

Kan du lära dig att leva ditt hockeyliv på ett bättre sätt har du inte bara chansen till att spela bättre hockey utan du har lärt dig något för livet!

 

Den som misslyckas med att förbereda sig förbereder sig för att misslyckas!


//Lasse Billing


Kommentarer
Postat av: Hockeymorsa

Jag hoppas så innerligt att det är spelarna som i första hand läser din blogg och inte föräldrarna..

2011-02-12 @ 13:23:58
Postat av: Christian

Ett hett tips är att ta en stund tillsammans med sonen/dottern hemma och läsa tillsammans! Då får ni lära Er tillsammans och diskutera inläggen!

2011-02-12 @ 13:51:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0