Backspel

Allmänt:

Att spela back är förmodligen den svåraste positionen att spela på då man synbart avslöjas om man gör misstag eftersom det då i värsta fall blir baklängesmål. Som back ska man dessutom delta i spelet i samtliga zoner utan att missa sin huvuduppgift; att vara näst sista utposten i försvaret. Självklart är det så att samtliga spelare i en femma skall försvara men det är ju så att backarna oftast är de som får den ibland otacksamma uppgiften att stoppa motståndarnas anfall och då ofta på egen planhalva och en miss kan betyda friläge. Deltar man inte i anfallsspelet innebär det att forwards spelar tre mot fem vilket ju inte ger dem nån större chans. Den gamla myten att en back inte behöver bra kondition utan kan glida lite som de vill stämmer inte alls.

 

Spelet i egen zon:

Här finns några enkla hållpunkter för att kunna ha ett enkelt grundspel att använda sig av.

 

-          Jobba inte i onödan utan spar på krafterna och försök att alltid vara 100% när du bestämmer dig för att bryta/tackla/styra.

 

-          Se till att du alltid är emellan ditt eget mål och din motståndare dvs i försvarslinjen.

 

-          Om motståndaren skjuter ska du inte längre vara i försvarslinjen utan antingen vara ur vägen så att din målvakt får fri sikt eller så ska du vara i skottlinjen dvs med din egen kropp mellan pucken och ditt eget mål.

 

-          Jobba aktivt med klubban för att styra av passningsvägar och/eller minska ytan som motståndaren kan hantera pucken på.

 

-          Försök att styra motståndaren med pucken åt ett håll som inte är fördelaktigt för honom dvs så att han hamnar på backhand, tvingas ut mot sargen, ut ur bra skott- eller passningsläge eller mot en medspelare som kan ta pucken eller gå på kropp.

 

-          Lösa ”farliga” puckar (returer, inspel) framför eget mål rensar du antingen ut i hörnen så att pucken stannar där eller stenhårt ut ur zon. En icing är ALLTID bättre än baklängesmål även om man inte får byta spelare.

 

-          Slå alltid rejäla passningar med bra kvalitet i riktning och kraft så att du INTE levererar problem till din medspelare när han ska ta emot passen.

 

-          Burskydd är inte fegt men om du har möjlighet att spela eller åka ut med pucken ur egen zon ska du göra det om inte dina medspelare är på väg att byta.

 

 

 

I neutrala zonen:

På väg framåt (ditt lag anfaller),


-          Sämsta stället att tappa pucken på. Därför är det extra viktigt att spela säkert här. Alla dina medspelare är förmodligen på väg framåt och skulle du tappa puck till motståndarna då är det ofta friläge eller 2 mot 1 för motståndarna. Undvik att slå svåra pass här.

 

-          Har du passerat mittlinjen och inte kan åka in med pucken i anfallszon bör du dumpa pucken djupt ner i anfallszonen för att undvika att dina medspelare får vänta stillastående på dig vid blå. Dumpa gärna pucken så att de hamnar diagonalt i motsatt hörn eller på mål.

 

-          Om det inte är du som har pucken ska du vara beredd på;

 

·         Att din medspelare kan tappa den och då vara beredd att ge understöd

 

·         Att snabbt följa med upp i anfallet så att ni inte spelar i numerärt underläge när ni kommer in i anfallszon

 

·         Att snabbt avgöra om det är dags för dig att byta och släppa in en fräsch spelare i anfallet

 

På väg hemåt (motståndarna anfaller),


-          Snabbt se var du har medspelare och motspelare så att du kan avgöra vad du ska göra

 

-          Är du närmast anfallande puckförare ska du snabbt ta kontakt och bestämma vart du vill styra honom (detta beror på hur många medspelare du har med dig och hur många anfallare samt deras position)

 

-          Tänk på att lika farligt som det är för ditt lag att tappa puck i neutrala zonen på väg upp i anfall lika farligt är det för motståndarna att göra samma sak. Här måste du värdera chansen att försöka vinna puck mot risken att du går bort dig.

 

I anfallszon:


-          Här är det viktigt att du inte blir en back som står fastfrusen på blå och väntar på att någon ska ”ge” dig pucken. Du måste vara aktiv och rörlig utan att tappa din position.

 

-          Se till att vara spelbar både genom att visa dig och genom att kommunicera (med munnen, klubban etc)

 

-          Våga gå framåt in i slottet när du ser att dina medspelare har en chans att passa dig men se till att det är ett snabbt besök och återta därefter direkt din position.

 

-          När du får pucken på blå och har chansen att skjuta ska du:

 

·         Se om det är trafik av med- och motspelare framför målvakten så att det är nån idé att skjuta för de flesta målvakter släpper inte in ett skott från blå när de har fri sikt.

 

·         Värdera om du hinner skjuta innan en motspelare hinner fram för att täcka skott för då riskerar du att skjuta på honom med friläge som följd för motståndaren

 

·         Inte alltid skjuta för att pucken ska gå dirket i mål utan skjuta för styrning eller retur om du ser att du har medspelare i rätt positioner

 

-          Våga stå upp på blå när motståndarna går till anfall på din sida av banan för att stoppa eller fördröja honom och i värsta fall tvinga honom att dumpa pucken ur zon. Här är det viktigt att du har sett att din backkollega och center är med och ger dig understöd i fall att du missar att få stopp på spelaren. På detta sätt släpper man inte ”frivilligt” motståndarna ur sin zon genom att backa hem för tidigt och kan istället börja om anfallet i deras zon.

 

Ja det finns ju naturligtvis mängder av olika situationer som uppstår under en match som jag inte berört (1mot2, 1mot1, närkamper, spelet runt eget mål osv) men detta var några viktiga moment.

 

En sak som du absolut inte för glömma det är att det är din tränare som bestämmer hur han vill at du ska spela men om han inte givit dig några speciella direktiv kan du använda dig av dessa som jag skrivit.

 

Lycka till och ha roligt där ute!!!

 

//Lasse Billing


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0