David vs Goliat

HEIGHT178cm            Linus Omark
WEIGHT: 83kgHEIGHT: 207cm                    Zdeno Chara
WEIGHT: 117kgI ungdomshockeyn och då speciellt i åldersgrupperna U13 till U16 kan det skilja otroligt mycket mellan spelarnas fysiska utveckling inom en och samma åldersgrupp.

Detta gör att en spelare som kanske är upp emot 20cm längre och/eller väger 20kg mer vinner otroliga fördelar i spelet tack vare sitt fysiska försprång. Det är nästan så att man kan säga att man inte tävlar på lika villkor. I många andra idrotter, företrädesvis individuella sådana, delar man istället in de tävlande i viktklasser istället för åldersklasser.

 

Men eftersom det inte är så inom hockeyn får vi dessa stora skillnader under ett antal år då spelarna träder in i puberteten vid så olika åldrar att det kan skilja uppemot tre år mellan dem. Dessutom deltar en spelare född i januari i samma åldersgrupp som en som är född i december vilket ger ytterligare skillnad.

 

En längre spelare har naturligtvis en fördel gentemot den kortare vid till exempel skridskoåkning då längden på hans ben automatiskt ger honom möjlighet till längre skridskoskär, hans räckvidd är större och hans större vikt ger honom fördel vid både närkamper och skott.

 

Så småningom jämnas dessa skillnader ut och spelarna är till slut mer eller mindre lika långa och väger ungefär lika mycket. Även om de som fullvuxna fortfarande kan skiljas åt i större och mindre spelare så har detta mindre betydelse än vid yngre åldrar.

 

Risken är att dessa ”små” unga spelare slutar i ung ålder, då de inte anser att de har nån chans, är stor.

 

Dock vill jag hävda att många av dessa spelare istället utvecklar stora färdigheter i både teknik sväl som taktik då det blir ett sätt för dem att ”överleva”. Hur ofta är det inte man ser en spelare med bländande teknik som är just liten fysiskt? Hur ofta har man inte sett en liten spelare med ett fantastiskt spelsinne?

 

Det som krävs av dessa spelare är dock ett stort tålamod. Att stå ut med att vara mindre fysiskt och att ta till vara på de kunskaper i teknik och taktik som deras tränare lär ut.

 

Om jag var tvungen att välja mellan att vara liten eller stor från början i min hockeykarriär skulle jag utan tvekan välja liten.

 

Jag har sett så många tidigt fysiskt utvecklade spelare som blivit ikappväxta i 15-16 årsåldern och som inte längre kan leva på sin fysiska överlägsenhet som slutar tvärt med hockey då de inte längre åker snabbast, skjuter hårdast och/eller tacklar bäst.

 

Jag har dessutom själv varit med om en medspelare som när vi var i 12-årsålders blev ombedd av tränaren att byta sport för att han var så liten och klen men vägrade för han älskade hockey.

 

Hur det gick för honom? Jo, han spelade tio år i elitserien!!!

 

Mina råd till de tidigt utvecklade spelarna är att slarva inte med teknik och taktik bara för att du är ”bäst” just nu och till de senare utvecklade spelarna vill jag ge rådet att håll ut och bli så bäst du kan på just teknik och taktik för en sak är säker; du kommer att växa!

 

//Lasse Billing


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0