Med anledning av gårdagens förlust...

Denna artikeln har vi publicerat tidigare men tycker den är passande med tanke på Sveriges totala tapp i tredje perioden i gårdagens finalmatch mot Finland. Slutsatsen jag drar är att det mentala inom hockey bara blir viktigare och viktigare...


KOLLEKTIV KOLLAPS!

Det är ett uttryck som sportjournalister och många ”förstå-sig-påare” använder sig av när det inte går som man förväntat sig för ett lag som ”borde” vinna antingen tack vare att de är på pappret det bättre laget eller för att man i en match har en betryggande ledning en bit in i matchen men ändå till slut förlorar. Det är ett sätt att beskriva en oförklarligt dålig prestation av ett idrottslag oavsett vilken sport man pratar om.  Andra uttryck som beskriver samma sak är kollegial kollaps, kollektiv härdsmälta och mental kollaps.

 

Erwin Apitzsch på Lunds Universitet föreslår följande förklaring; ” Kollektiv kollaps inträffar när en majoritet av spelare i ett idrottslag plötsligt underpresterar redan från matchstart eller i ett avgörande skede trots en bra start.”

 

Kollektiv kollaps är i huvudsak ett psykologiskt fenomen där spelarnas känslor spelar en betydande roll. Kommunikationen inom laget upphör oftast helt och de få tillfällen som det kommuniceras är det endast negativ och icke konstruktiv feedback. Här kommer tränarens roll att ha stor betydelse för att kunna rätta till problemet men även så enkla saker som bristande uppvärmning innan match har avgörande betydelse.

 

Den absolut vanligaste känslan som uppstår hos spelarna är rädslan att förlora vilket i sin tur innebär att anspänningen hos spelarna blir för hög och möjligheten att prestera på sin normala nåvå avtar eller helt upphör. Har kollapsen väl inträffat är det mycket svårt att under samma match vända trenden. Många exempel kan ges från både elitnivå såväl som lägre där lag haft en stor ledning inför sista perioden men ändå slutat som förlorare. Min åsikt är att det handlar om en viss mängd energi som från början av matchen rent teoretiskt är lika stor hos båda lagen men kan svänga till det ena lagets fördel genom t.ex. ett mål för egna laget, en utvisning emot sig, en skada på en nyckelspelare, negativ feedback från en spelare till en annan etc. Att vara mentalt förberedd och stark både som spelare och tränare är otroligt viktigt visar det sig allt oftare.

 

//Lasse Billing


Kommentarer
Postat av: Susanne

Trots bristen på kommentarer så ska du veta att dina inlägg läses med både stort nöje och intresse. Finns liksom inte så mycket att kommentera när man blir matad med nyttigheter. Uppskattade inlägg bara så du vet :-)

2011-05-18 @ 10:04:32
URL: http://susanne-whatsuptoday.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0