Den mentala hockeyn

 

 

Hockey är inte bara en av de mest fysiskt krävande idrotterna utan även en av de mest mental krävande. Det är ju bland annat därför vi älskar denna idrott så.

 

Konstigt nog så är den mentala delen allt för ofta bortglömd eller ignorerad trots att den kan vara, och ofta är, skillnaden mellan en bra spelare och en lysande stjärnspelare.

 

Nedan kommer några delar av den mentala hockeyn som ofta är förknippade med topp-presterande spelare. Ta till Dig dessa och förbättra dessa egenskaper så kommer Du snabbare att utveckla Dig och prestera bättre som spelare.

 

Kom ihåg att för att kunna vara i perfekt mental hälsa krävs det att Du sköter om Din kost, återhämtning och sömn varje dag och varje vecka. Om Du inte själv väljer att leva Din hockey med goda vanor i det jag nämnde i meningen innan kan Du lika gärna sluta läsa här.

 

 

Grattis! Du har valt att ge Dig själv chansen att utvecklas snabbare som hockeyspelare eftersom Du läser vidare.

 

 

Att sätta upp mål.

 

Att sätta upp mål ger Dig en vägbeskrivning eller rättare sagt en slutdestination och en mening med vad Du försöker uppnå. Det kan vara att bli uttagen till TV-pucken, komma in på ett hockeygymnasium, förbättra Din baklängesåkning eller få ett vassare skott.

När Du väl har satt upp Dina mål är det dags att lägga energi och fokus på att nå dem.

Se till att Dina mål är realistiska och glöm framförallt inte bort att om Du inte lyckas att nå dem är det inte fel på Dig utan bara det Du gjort. Analysera felet/felen, inhämta kunskap, öva och prova igen!

 

Att visualisera

 

Att visualisera kan man beskriva som att man ser sig själv lyckas göra det som man satt upp som mål; att skjuta i krysset, att kliva på isen med Tv-puckströjan på sig, att lyckas med den där lyftpassen på 25 meter osv.

Ta Dig gärna en stund för Dig själv innan matchen eller träningen i lugn och ro och slut ögonen och spela upp en film med Dig själv som huvudperson i den situationen som Ditt uppsatta mål är. Detta kommer att ge Dig ett undermedvetet självförtroende att Du redan kan det Du vill kunna. Att ha ”sett” sig själv klara av en svår uppgift gör det lättare för Dig att klara av det i verkligheten under pressade situationer.

Speciellt innan match kan det vara till enorm stor hjälp att till exempel låsa in sig på sitt rum, spela favoritmusiken och sedan spela upp filmen där Du lyckas.

 

Att vara avspänd men ändå tänd

 

Redan i stycket ovan kom jag in på detta. Att kunna var lugn och avspänd inför de svårigheter som dyker upp både på träning men framförallt på match när det ”gäller” är en konst i sig. Hitta stunden, platsen, musiken eller det som får Dig att slappna av och glömma bort alla andra problem eller annan stress som skola, arbete eller vad det nu kan vara. Försök att hitta känslan att Du kan, Du vill, Du kommer att lyckas genom att slappna av.

När Du lyckas med detta kommer Du att kliva på isen fylld av självförtroende, tänd och sugen på att lyckas utan rädsla för att misslyckas.

 

Att vara koncentrerad och fokuserad

 

Att vara koncentrerad och fokuserad är oerhört viktigt inom hockey för att utvecklas och lyckas som spelare. Exempel på att vara koncentrerad kan vara att hitta luckan hos målvakten när Du skjuter eller lyckas få fram passningen till en lagkamrat trots att Du är hårt uppvaktad av motståndaren och Du vet att Du kommer få en tackling men att lyckas med det Du har för avsikt att göra är viktigare, så Du låter Dig inte bli störd.

Under match bör Du fokusera på ett byte i taget. Om bytet inte går som Du vill, för det händer ju faktiskt alla spelare att det blir så, ta då INTE med Dig det till nästa byte utan släpp det som varit och omfokusera på nytt. Det som redan hänt kan Du ALDRIG göra nåt åt i alla fall. Gick det däremot som Du ville, ta då ALLTID med Dig det till nästa byte i form av stärkt självförtroende.

Ett annat tips är att inte tänka FÖR mycket. Om Du tänker för länge i en så snabb idrott som hockey och kanske till slut kommer fram till bästa lösningen på Ditt ”problem” är det inte längre den bästa lösningen. Gör istället det Du först kommer att tänka på och gör det så bäst Du kan. Om det blir fel; analysera och gör om på ett annat sätt vid nästa tillfälle.

 

 

 

Jag vill, jag kan, jag kommer att lyckas !!!


//Lasse Billing

Puckens värde

 

En puck... ja en puck...vad är väl en puck...?

Den är svart och gjord av gummi, ibland med guldtryck, ibland utan, ibland har man den, ibland inte...


Men en puck är ju värd så mycket mer än den beskrivningen!


Vad ÄR då en puck värd????


Ja på t.ex. Stadium är den värd sådär en 12kr.

Så långt är det ju inga konstigheter och inget anmärkningsvärt.

Om jag då påstår att en viss puck kan vara värd 249 miljoner dollar...


Hur tänker jag då...?


Med hjälp av lite bilder så ska jag förklara vad jag menar.


Här ser Ni värdet på en puck så länge den ligger kvar i Stadiumbutikernas hyllor.

Stadium  12kr

 

Alla kan väl vara överens om att pucken som ”gör” det avgörande målet i vilket match som helst på vilken nivå som helst har ett värde av VINST .

Vinst

 

Pucken som avgjorde Stanley Cup 2008-2009 borde gissningsvis betinga ett värde av hundratals miljoner (därav min symboliska siffra vid bilden nedan) för Pittsburgh Penguins. Segerpremier, ökade sponsorintäkter, ökad biljett och souvenirförsäljning etc etc.

249 miljoner dollar

MEN...men...men...

Nu har vi värdet klart för oss och värdet finns bara för ”vårt lag” så länge ”pucken går vårt lags väg” så att säga. För att detta skall kunna ske måste pucken i så stor utsträckning som möjligt vara i just vårt lags ägo. Detta i sin tur gör att pucken har en kostnad. Puckens kostnad betalas med:

Noggrannhet - Svett - Glöd - Ansvar

 

Noggrannhet

Vårda pucken dvs var rädd om den och chanspassa inte med förlorat puckinnehav som risk. Hitta en balans mellan transport och leverans av puck (transport=åka/dribbla med puck, leverans=passa puck)

Svett

När vårt lag inte har puck måste den återvinnas från motståndaren och det är något som kräver mer mental OCH fysisk energi än att äga pucken. På ren svenska, det är roligare att ha puck än att jaga den.

Glöd

Anspelar i stort på punkten ovan men utan glöd och viljan att vilja återta puck eller att vägran att förlora den misslyckas man.

Ansvar

Här kan vi klämma in allehanda klyschor som; ”man spelar inte för siffran på ryggen utan för märket på bröstet”, ”Inget lag är starkare än sin svagaste länk”, ”det är LAGET inte JAGET som gäller” etc


Med andra ord måste alla spelare i laget ta sitt eget ansvar för att tillsammans jobba så att pucken tillhör rätt lag.


//Lasse Billing


Målvakt vs Utespelare

Ja hur går tankegångarna egentligen i en målvakts huvud? Har ett gäng frågor om detta och några idéer om svar men jag är inte säker. Du som har tankar och idéer om detta eller kanske till och med svar kan väl kommentera den här bloggen längst ner . Hur som helst tycker jag det är mycket intressant varför man väljer att bli målvakt, om det krävs en speciell personlighet/talang och vad utespelare kan lära av målvakterna. En sak är jag helt säker på och det är att jag är enormt tacksam över att det finns de som väljer målvaktsrollen för de är som Arne Hegerfors brukar säga "halva laget".

 

·         Vad får en att välja att bli målvakt?

Jag tror att det kan vara så att man vill delta i en lagsport men som idrottsman är en individualist och tycker om att stå ensam i rampljuset så att säga eftersom man får allt beröm när man presterar bra men också riskerar negativ kritik vid mindre lyckade insatser. Det kan ju inte gärna vara rädslan för en tackling med tanke på att man står i vägen för gummiprojektiler i över 100 km/h som gör att man väljer att bli mv. Inte heller bristfällig skridskoåkning då detta är nog så viktigt även för en målvakt. Är det ett kall? Är det så att man helt enkelt måste vara född med en viss talang för det?

 

·         Är målvakter mer vidskepliga än utespelare?

Det är jag övertygad om men jag kan inte förstå varför. Hur många gånger har man inte träffat en målvakt som ”inte kan stå första perioden under klockan”, ”jag måste värma upp själv annars går det åt...”  eller ”nån har provat min plockhandske nu kan jag inte spela”. Om det är bra eller dåligt att de är det har jag ingen åsikt om. Men är det den mentala pressen som gör att de tar till vidskeplighet?

 

·         Har målvakter sämre kondition än utespelare?

Tror jag absolut inte. Men en annan typ av kondis kanske.  Har tränat många lag där målvakterna ligger väl så långt framme i tester som utespelare. Men de står ju nästan stilla en hel match? Jo visserligen är det inga längre sträckor de åker men väldigt många korta plus att den mentala konditionen att hela tiden vara förberedd måste vara ansträngande speciellt när man vet att ett misstag är lika med baklängeskasse. Att de sedan spelar (oftast i alla fall) 60 min per match gör ju saken ytterligare ansträngande.

 

·         Är målvakter nogrannare än utespelare?

Ja det tror jag, i alla fall borde de vara det med tanke på att att bara ”lite fel” kan vara skillnaden om det blir en fantomräddning eller ett baklängesmål som kan vara avgörande för hela matchens utgång.  Tre centimeter fel som målvakt = mål = ”Den borde han tagit”. Tre centimeter fel som utespelare = träff i ribban = ”Oh, vilken otur han hade”.  Om man tittar på hur en målvakt tar hand om sin utrustning så är saken klar; målvakter är nogrannare!


//Lasse Billing

Rätt och Fel!?



Jag har inte skrivit något här än men jag känner mig tvungen när Lasse skriver två stycken inlägg om dagen. Skämt och sido så har jag har ju som ni redan vet en egen blogg som inte är direkt kopplad till Täby HC. Det är viktigt att våra egna åsikter och tankar inte speglar hela föreningens och att vi själva står för det vi säger och skriver, vi ska hålla oss borta från att tala för och genom varandra. Det gäller precis likadant när vi skriver här och tar upp olika ämnen som det finns många olika åsikter om, då är det våra egna tankar och värderingar som speglar inläggen och inte Täby HCs. Därför tycker jag att det är väldigt bra att Lasse har skrivit under sina inlägg med sitt namn så vi vet att det är Lasse som talar och inte Täby HC. Nu har Lasse precis som jag en viktig position i föreningen och vårt sammarbete fungerar väldigt bra även om vi långt i från har samma åsikter och synsätt på saker och ting.

Men vem har rätt och vem har fel? Finns det några rätt eller fel? Denna fråga tog jag upp i min egna blogg och då skrev jag följande:

"Jag har lyssnat till coacher i NHL som är oense om vad som är rätt och fel att lära ut barn och ungdomar, vissa tycker att man ska lära barnen spelsystem och andra tycker att man skall lära dem att dribbla så fort som möjligt. Jag har hört NHL spelare som tycker att det är vansinningt att inte träna backhand i unga åldrar och så har jag hört gamla NHL spelare som nu är coacher och som förbjuder sina spelare att använda backhand. Jag har hört TV-pucks tränare som säger till sina spelare att slå sarg ut och så har jag hört TV-pucks tränare som vill ha bort dribblingar i mittzon. Jag har även noterat att tränarna i Elitserien har olika synsätt på hur ishockey skall spelas och att de har olika spelsystem.

Vem bestämmer egentligen vem som har rätt av dessa människor? Jo det gör vi själva med hjälp av våra egna värderingar och synsätt som vi har fått med oss under våra hockeyliv. Vi bygger upp vårt eget lilla synsätt av hur ishockey skall spelas. Vi bestämmer själva vad vi påverkas av och vilka intryck av andra människor som attraherar oss mest."

Det finns altså inga rätt eller fel och det som en människa tycker är bra, kommer garanterat att vara dåligt i någon annans värld. Det finns många klara mallar från psykologer och ledare som alla säger olika, vissa säger att man inte får ta upp negativa saker med barn och andra tycker att barnen måste ha krav för att utvecklas. Vissa tycker att för varje negativ feedback så ska du ge tio positiva, men är det rätt på alla barn? Jag tror att det är otroligt viktigt att se individen och bygga upp en relation med varje individ för att sedan se vad som är bäst för denne. Jag kan garantera er att långt i från alla barn vill bara höra en massa positiva saker när de spelar ishockey, de vill ha ärliga ledare. Men så finns det dom som vill höra "Bra" efter varje rörelse de har gjort oavsett om det var bra eller inte och det är lika viktigt att ge denne individ många "Bra" som det är att vara ärlig och påpeka för den andre att det där var dåligt och du kan mycket bättre.

Det är i alla fall med en stor stolthet som jag har fått äran att leda Utvecklingen framåt i Täby HC och jag tycker att vi gemensamt har kommit en bra bit på vägen. Jag talade innan säsongen om vikten av att sammarbetet mellan ålderskullarna fungerar bra och där har det hänt massor de senaste månaderna och samträningar och utbyte mellan ålderskullarna är nu väldigt förekommande. Kan vi stärka dessa band ännu bättre och få igång sammarbetet ännu mer så kommer vi i fortsättningen kunna utveckla föreningestänktet mer och inte bara fokusera på "vårt eget" lag.

Snart så nalkas det slutspel för ålderskullarna 99-96 och det känns som att vi har en stor chans att nå final med alla fyra lag, men det är små marginaler och det krävs ett otroligt hårt arbete från varje enskild individ för att lyckas. Mitt i denna tunga slutspelsträning så har vi redan nu smygit igång med planerna för nästa säsong och vi vill göra ett minst lika bra år som i år.

Varma Hockeyhälsningar,
Fredrik Nygren
Utvecklingsansvarig


Laganda, vad är det?

Vad är laganda?

  • En gemensam känsla för vad som är rätt och fel
  • Hur man behandlar sig själv och andra
  • Bra stämning
  • Strävan mot gemensamma mål
  • Samhörighet i grupp
  • Att man ställer upp för varandra

Men vad är det i praktiken?

  • Under spel att aldrig ge upp och att uppfattas som ett jobbigt och svårt lag möta
  • Laget störs inte av externa, opåverkbara saker som domare, klubban, isens kvalitet etc
  • När spelarna insett att LAGET är vår styrka inte JAGET
  • När lagandan finns uppstår också trygghet som tillåter misslyckande och ger förutsättningar att lyckas

Är laganda viktigt?

  • Ibland är laganda viktigare än själva förmågan att utöva idrotten
  • Den är viktigare i motgång än medgång
  • I långa loppet lyckas ett lag med bra laganda bättre än ett utan

Har tränaren någon inverkan och vad krävs av denne?

  • Lyft fram det som är bra och ta bort det dåliga
  • Behandla alla lika
  • Var rättvis
  • Kunna erkänna egna fel och brister
  • Se till att spelare är med och fattar  vissa beslut
  • Aldriga tillåta några divor
  • Aldrig gå med på fusk, mygel, later  eller dåligt uppförande

Vad krävs av utövaren för att han/hon skall bidra till laganda?

  • Samarbete
  • Inställning
  • Disciplin
  • Ansvar

INSTÄLLNING

  • Du skall ge det Du har i varje situation och 100% för laget
  • Du skall se Dig själv och laget som vinnare i varje situation
  • Du skall vara ödmjuk mot spelare och andra kring laget

DISCIPLIN

  • Du skall arbeta efter gemensamma regler och passa tider
  • Du skall förbereda Dig väl inför match och träning
  • Du skall vara en god representant för Din förening

ANSVAR

  • Du skall kunna ge ansvar åt lagkamrater och ta ansvar för de uppgifter Du fått
  • Du har ett ansvar att sprida glädje.
  • Du har EGET ansvar för DIN utveckling, DINA prestationer och på vilket sätt DU vill bli bemött på
  • Du har till sist rätt att kräva av Din tränare att han/hon tar ansvar för att det är roligt att idrotta i Ditt lag

SAMARBETE

  • Du skall kunna arbeta mot gemensamt uppsatta mål
  • Du skall acceptera och kunna arbeta efter olika typer av taktik
  • Du skall kunna genomföra en uppgift som för laget är viktigare  än Dina egna mål
  • Du skall kunna samarbeta med, acceptera och framförallt respektera de som (precis som Du själv) har brister i vissa delar av sitt kunnande

Hur skapar man laganda?

  • Det är INTE tränaren som ska ge laget den rätta andan utan det är de enskilda spelarna som ska skapa den
  • Tränarens ansvar är att se till att processen kommer igång, skapa förutsättningarna och övervaka
  • Aktiviteter som inte har direkt anknytning till den utövade sporten är ett bra sätt att svetsa samman laget och att påvisa att alla har olika kvaliteter
  • Att uppmana och påminna spelarna om vikten av den mentala sidan av idrotten
  • Att få dem att tänka positivt och uttrycka sig positivt om sig själv och medspelare

Nyckelord för laganda:

  • Gemensam målsättning
  • Kommunikation
  • Glädje
  • Trygghet
  • Rättvisa
  • Ansvar

SLUTLIGEN!!!
RESULTATET FÅR ALDRIG BLI SÅ VIKTIGT ATT MAN GLÖMMER   BORT ATT HA ROLIGT !!!


//Lasse Billing


Grattis Calle Ericsson!

Stort grattis till Calle Ericson som är utvald av Svenska Ishockeyförbundet att deltaga i en sportlovscamp för U15 i Gnesta mellan 28/2-2/3. Förbundet har valt ut 34 spelare bland klubbar i Stockholm, Södermanland, Uppland och Gotland.


Var S.M.A.R.T.

 

 


…och det antar jag att även Ni gör.


Hockey som spel har en lång historia bakom sig och är en av de mest populära sporterna i världen. En massa underbara saker händer på och vid sidan av isen som gör att känner det som en ära att få vara med. 
Det är därör som jag nu vill prata en stund om att ”Hedra Spelet”.
Jag är säker på att de flesta av er har föräldrar och/eller ledare som pratar med er om sportslighet men vad betyder det egentligen att vara sportslig?
Svar som ”att vara just” eller ”att inte fuska” brukar vara vanliga.
Sportslighet är viktigt men för att få ut mest möjligt av spelet vill jag att ni hedrar Spelet!
När jag säger hedra Spelet menar jag att du ska vara SMART.
Varje bokstav i SMART står för en viktig del i hockey som vi måste respektera för att hedra Spelet.


S står för SJÄLV (Du)
M står för MOTSTÅNDARE
A står för ANSVARIGA (domare, sekretariat, ledare etc)
R står för REGLER
T står för TEAMET (Ditt lag)


S

En del hedrar spelet när motståndaren gör det men jag vill att Du ska göra det även när inte motståndarna eller supportrarna gör det för Du bestämmer  över Dig själv och respekterar Dig själv och gör aldrig något som inte skulle hedra Spelet.

M

Utan motståndare blir det ingen match. En bra motståndare tvingar fram det bästa ur Dig. Jag vill att Du respekterar Dina motståndare för de är Dina vänner eftersom de också är bästa vänner med Spelet och är där av samma anledning som Du; för att ha roligt. Jag vill att Du alltid gör Ditt bästa för att vinna, inte för att Du hatar Din motståndare utan för att Du VILL göra Ditt bästa.

A

Det är väldigt viktigt att respektera de ansvariga. Ofta kan detta vara den svåraste biten med att hedra Spelet så det måste alltid stå i fokus när Du spelar. Domarna är tränade och utvalda för att se till att lagen följer reglerna och de har ett mycket svårt arbete. Utan domare skulle Spelet vara både orättvist och i många fall skadligt.

Domarna är precis som Du inte perfekta utan även dom gör misstag. Detta är ingen ursäkt för att uppträda respektlöst mot domarna även om Du inte håller med om deras domslut.

R
Reglerna är det som gör spelet rättvist. Respektera därför alltid reglerna även när du har ett tillfälle att bryta mot dem utan att åka dit. Att medvetet bryta mot reglerna innebär att Du inte hedrar Spelet även om det skulle resultera i vinst.


T
En stor del av Spelet är Laget. Att spendera tid med dina lagkamrater ska vara roligt. Redan nu och senare i livet kommer Du ofta att ingå i ett lag; i skolan, på en arbetsplats etc. Därför är det viktigt att Du lär Dig att arbeta tillsammans mot gemensamt uppsatta mål och att Du alltid gör ditt bästa på träning och på match samt alltid uppmuntrar Dina lagkamrater till att göra detsamma.


Vill Du nå bättre resultat för Dig själv och Ditt lag...


Var då S.M.A.R.T. och hedra Spelet!


//Lasse Billing

Små saker som gör STOR skillnad

 

Det är dom små sakerna som gör det!

 

Ja, så brukar man säga i lite olika sammahang men passar det in i hockeysammanhang?

 

ABSOLUT! Blir mitt svar.

 

Det är coachens men framförallt varje enskild spelares ansvar att se till att man ”gör” dom här små sakerna. Det är när detta uppnås som varje spelare och laget börjar förbättras och man börjar vinna kunskap och fler matcher.

 

Men vad är då de små sakerna för något, det där lilla extra?

 

För mig betyder det att Du som spelare jobbar fem korta minuter extra på Ditt skott, backcheckar och lyfter motståndarens klubba istället för ”bara” backcheckar, fullföljer den där närkampen istället för att svänga förbi, anstränger Dig lite extra för att leverera en perfekt pass istället för en ok pass, jag har drickaflaskan med mig på fys/teori/is. Det betyder att Du tränar och går på retur precis lika noggrannt som om det vore match eller att Du går upp 20min tidigare för att hinna med stretching.

 

Skillnaden mellan bra och LYSANDE är det där lilla extra!

 

Gör DU dom där små sakerna?

 

Välj ut en extra liten sak som Du börjar med redan idag som start på Din väg mot att bli lysande!

 

LYCKA TILL!

//Lasse Billing

Kollektiv kollaps

 

 

Det är ett uttryck som sportjournalister och många ”förstå-sig-påare” använder sig av när det inte går som man förväntat sig för ett lag som ”borde” vinna antingen tack vare att de är på pappret det bättre laget eller för att man i en match har en betryggande ledning en bit in i matchen men ändå till slut förlorar. Det är ett sätt att beskriva en oförklarligt dålig prestation av ett idrottslag oavsett vilken sport man pratar om.  Andra uttryck som beskriver samma sak är kollegial kollaps, kollektiv härdsmälta och mental kollaps.

 

Erwin Apitzsch på Lunds Universitet föreslår följande förklaring; ” Kollektiv kollaps inträffar när en majoritet av spelare i ett idrottslag plötsligt underpresterar redan från matchstart eller i ett avgörande skede trots en bra start.”

 

Kollektiv kollaps är i huvudsak ett psykologiskt fenomen där spelarnas känslor spelar en betydande roll. Kommunikationen inom laget upphör oftast helt och de få tillfällen som det kommuniceras är det endast negativ och icke konstruktiv feedback. Här kommer tränarens roll att ha stor betydelse för att kunna rätta till problemet men även så enkla saker som bristande uppvärmning innan match har avgörande betydelse.

 

Den absolut vanligaste känslan som uppstår hos spelarna är rädslan att förlora vilket i sin tur innebär att anspänningen hos spelarna blir för hög och möjligheten att prestera på sin normala nåvå avtar eller helt upphör. Har kollapsen väl inträffat är det mycket svårt att under samma match vända trenden. Många exempel kan ges från både elitnivå såväl som lägre där lag haft en stor ledning inför sista perioden men ändå slutat som förlorare. Min åsikt är att det handlar om en viss mängd energi som från början av matchen rent teoretiskt är lika stor hos båda lagen men kan svänga till det ena lagets fördel genom t.ex. ett mål för egna laget, en utvisning emot sig, en skada på en nyckelspelare, negativ feedback från en spelare till en annan etc. Att vara mentalt förberedd och stark både som spelare och tränare är otroligt viktigt visar det sig allt oftare.

 

//Lasse Billing


Glaslirare...?

 

 

Ja, det gamla uttrycket kan man undra om man skall plocka fram igen med tanke på hur många skador av allvarligare karaktär som skett i Elitserien och Allsvenskan denna säsong men jag tror inte det är att svenska elitspelare i Sverige är ömtåligare än spelarna i NHL även om vi har betydligt fler allvarliga skador uträknat per match än vad de har i NHL. Jag är övertygad om att det beror på bristande kunskap om hur man ger och tar emot en tackling. Det går snabbare och är hårdare spel i NHL och ändå klarar de sig bättre från skador beroende på att de är bättre både på att ge men framförallt på att ta emot en tackling. Sedan får man inte glömma bort varför man tacklas. Tacklar man för att ”sänka” motståndaren så att han blir skadad, får ont etc så är man fel ute. Enda gången som orden ”sänka motståndaren” skall vara med i samband med närkamper är i betydelsen ”sänka farten” på motståndaren. Tacklas gör man för att vinna puck till egna laget eller alltså för att fördröja dennes spel. Glöm heller inte bort den helt vansinniga taktiken som en del spelare verkar ha utvecklat att vända ryggen till precis innan han skall få en tackling för att på så sätt fixa en utvisning på motståndaren. Enligt regelboken är detta ingen utvisning utan tackling i rygg skall det endast visas ut för om motspelaren avsiktligen tacklar i ryggen och inte har en chans att undvika det.

 

Slutsatsen från min sida blir alltså att det inte är så att NHL spelare är gjorda av bättre virke än andra utan att de har bättre kunskaper i både det tekniska och det taktiska.

//Lasse Billing

Feedback till domarna..tillåtet eller...

 

 

Precis som en spelare spelar sina matcher och gör bättre eller sämre ifrån sig så gäller detta även domarna. Spelet går precis lika fort för dem som för spelarna och de ska ta beslut precis lika snabbt. Skillnaden är, bland annat,  bara det att det finns spelare och ledare som är ruskigt snabba på att visa sitt missnöje om inte domarens beslut passar deras lag. Skrik, svordomar och olika typer av gester som visar vad man tycker om domaren är hans vardag. Det enda domaren kan vara säker på är att när han kommer till match är båda lagen emot honom. Kul start på en match! Om spelare och ledare kunde lära sig att inse att ett lag som uppför sig korrekt och inte protesterar mot vartenda domslut kommer att ha igen detta i längden. Inga utvisningar för protest och en domare som när det verkligen är nåt som är fel lyssnar på en lagkapten eller coach som vill prata med denne. Ingen domare vad jag vet har ändrat ett domslut bara för att han fått svordomar slängda emot sig. Mitt råd är att spelare och ledare ska lära sig att samarbeta med domarna istället för att motarbeta dem. De är ju faktiskt där för vår skull och utan dem blir det ingen match överhuvudtaget. I förlängningen blir det också så att vi kommer att kunna ge feedback till domarna så att även de kan bli bättre och bättre.

Det är spelare, ledare, föräldrar och publik som satt oss i denna situation vi är i nu och det är bara de som kan skapa en förändring genom att börja ge domarna den respekt de förtjänar för det arbete de utför.


//Lasse Billing


Att vara bäst på att försöka att bli bäst!

Hockey är en underbar sport.

 

Det är den roligaste sporten att få spela och det är också ett sätt för oss att lära oss viktiga läxor för livet. Jag vet att jag har lärt mig massor i yngre ålder som jag har stor nytta av nu runt omkring och utanför hockeyn.

Jag vill berätta om ett  mål jag har för lagen och för varje spelare för den här och kommande säsonger.

Jag kallar det för; ”Uppträd som en vinnare för att bli en vinnare”

Det finns två typer av vinnare. Vilka då? Vad betyder ordet vinnare för Dig?

Troligen svarar de flesta; Det lag som har gjort flest mål när matchen är slut.

 

Ja det stämmer även för mig att det är en sorts vinnare och att vi vill vara den sortens vinnare. Vi vill jobba så hårt vi kan kan för att vinna så många matcher som möjligt.

Men det finns en annan typ av vinnare också som är minst lika viktig. Det är vinnare i livet. Jag vill att vi ska lära oss hur vi blir vinnare i allt vi gör, inte bara hockey.


För att bli vinnare krävs det att vi börjar uppträda som vinnare och vinnare är den eller de som arbetar för uppnå överlägsen skicklighet i vad man än gör. Så i hockeyn ska vi nu arbeta för att uppnå överlägsen skicklighet som hockeyspelare och hockeylag.


För att förstå vägen till överlägsen skicklighet använder vi oss av ett träd som vi kallar skicklighetens träd. Ju längre vi klättrar upp in detta träd desto framgångsrikare blir vi.

Trädet är ett ALMträd för det är tre ord som är viktiga för att Du skall kunna klättra:

 

A står för Ansträngning.

Vi vill anstränga oss till det yttersta varje gång vi går ut på isen. Jag är mer angelägen om att vi anstränger oss så mycket vi kan för att vinna än att vi vinner. Vi skulle kunna vinna mot ett sämre lag utan att anstränga oss men det är ju helt betydelselöst. Å andra sidan skulle vi kunna spela mot ett bättre lag och anstränga oss och ändå förlora. I detta fall skulle jag vara stolt över insatsen eftersom vi uppträdde som vinnare genom att anstränga oss till det yttersta även om det andra laget till slut vann matchen.

Om man slår upp ordet Ansträngning i ett synonymlexikon och gör om det till ett verb finner man följande:

Arbeta, belasta, göra en insats , göra en kraftansträngning, kämpa , prestera, påfresta, satsa, sträva,
besvära sig.

Ord som man känner igen vid till exempel träning eller match.

 

L står för Lära.

Vi vill fortsätta att lära oss och förbättra oss varje vecka under träning och match. Om vi fortsätter att lära oss blir vi bättre och det är viktigare på lång sikt än om vi slår ett visst lag just nu. Vi skulle kunna vara bättre än ett annat lag utan att lära oss och förbättra oss om det andra laget är sämre och vi skulle kunna vara det sämre laget men lära oss och förbättra oss hela tiden. För mig är det viktigare med inlärning och förbättring än att slå ett dåligt lag och det är viktigare att vi lär och förbättrar oss även om vi förlorar mot ett bättre lag.

Om man slår upp ordet (in)Lärning i ett synonymlexikon och gör om det till ett verb finner man:

Träna, öva, att genom upprepning inhämta kunskap och/eller färdigheter.

 

M står för Misstag.

De flesta tror att det alltid är fel att göra misstag men att göra misstag är en del av inlärningsprocessen. Du kan inte lära dig nåt så komplicerat som hockey om Du hela tiden är rädd för att göra misstag. De som är rädda för att göra misstag lyckas oftast inte prestera bra.

Jag vill att alla ska veta att det är ok att göra misstag. Vi vill lära oss av våra misstag och inte låta dem avskräcka oss från att våga försöka.

 




Ansträngning

Lära

Misstag

 

Att uppträda som en vinnare innebär tre saker:

 

Att alltid anstränga sig för att försöka att göra sitt bästa

Att fortsätta att lära sig och förbättra sig

Att inte låta rädslan för att begå misstag stoppa Dig.


Om Du uppfyller alla dessa tre saker uppträder Du som en vinnare och Du kommer bli en vinnare i både hockey och i livet.

 

Så nu är det bara att sätta igång och öva.

 

Ansträng Dig!

Lär Dig så mycket som möjligt!

Var inte rädd för att göra misstag!

Hockeyhälsningar, Lasse Billing

Team 99 arrangerar TÄBY TROPHY 18-20 mars

For the third time it is now time for IFK Täby HC Team 99 to arrange our own hockey cup. The dates for this tournament are 18-20 March 2011. As last year we are also inviting teams outside Sweden. The teams will battle for the desirable Täby Trophy

Take the opportunity to experience Stockholm in the early spring and enjoy your kids playing in fun and exciting games with teams from Stockholm and hopefully also from the other parts of Europe.
Between the games you should take the chance to win nice prices in our different lotteries or in our different events. Food and drink will be served during the entire tournament
We hope for a very nice weekend with a lot of good hockey, supported by all the parents at the stand.

Kontakt:
Lennart Karlsson
[email protected]

Sportlovscamp

Den 28 februari till den 2 mars genomför vi som vanligt en sportlovscamp i Tibble ishall.
Tre ispass per dag, ett off-icepass, lunch och middag ingår. Vi kommer spela internmatch varje dag. Spelarna delas in i tre grupper efter ålder. Fredrik Nygren och Lasse Billing kommer ansvara för campen. Detaljerat program kommer inom kort.
Målvaktsträning kommer att genomföras med två pass per dag.


Anmäl Dig genom att betala in 1200kr på Bankgiro 607-4066 och märk med namn och födelseår.För externa spelare (icke Täby HC medlemmar) kostar det 1500kr. Märk då inbetalningen med namn, födelseår och förening.

Täby HC

Hej och välkommen till Täby HC:s nya blogg!
Här på bloggen kommer vi att dela nyheter om klubben och ishockey i allmänhet. Kommentera mer än gärna de inlägg vi kommer att lägga upp.
Ni får gärna dela med Er av roliga händelser, anekdoter, resultat, bilder och video som kan delas med alla som är intresserade och älskar ishockey!
Vem gör inte det?

Följ oss på hemsidan: http://www.lagsidan.se/tabyhc
Följ oss på Facebook: http://www.facebook.com/tabyhc
Följ oss på Youtube: http://www.youtube.com/tabyhockey

Med Vänliga Hockeyhälsningar
Täby HC

RSS 2.0